Dat zoeken we op Haagse Feiten
Gepubliceerd op 14 maart 2017

In het vorige nummer van IP stond een vraaggesprek met de maker van het parlementaire informatieportaal ‘Haagse Feiten’. Het zoeksysteem daarvan bleek interessant genoeg om onze zoekrubriek hiervoor nog even nieuw leven in te blazen.

Haagse Feiten kent een gratis en een betaalde versie. Ook voor die gratis versie moet je je de eerste keer registreren (wat niet erg soepel verloopt). Voor deze test is alleen de gratis versie bekeken, omdat die al alle basiszoekfunctionaliteit biedt. Alleen diverse gespecialiseerde diensten die toch al buiten het kader van deze rubriek vallen, ontbreken daarin. Voor uitgebreider informatie over de bronnen waar Haagse Feiten zijn informatie uithaalt, verwijs ik graag naar het vorige nummer van IP.

Volledig Booleaans

De zoekfunctie bestaat uit een enkele zoekregel om je zoekwoorden in te tikken. De HELP-functie leert dat daarbij ook OR en NOT wordt ondersteund. Booleaanse mogelijkheden zijn echter een stuk vollediger dan de HELP suggereert. Tussen ingetikte zoekwoorden wordt standaard een AND-relatie gelegd, maar die operator mag je er desgewenst wel zelf tussen zetten. OR-relaties werken goed en ook geneste combinaties van AND en OR met haakjes werken foutloos, ook wanneer je daar NOT-operatoren in verwerkt. Hoewel de HELP zegt dat je daarvoor het minteken moet gebruiken, blijkt het woordje NOT ook geaccepteerd te worden. Met aanhalingstekens zoek je zoals gebruikelijk op vaste zinnetjes.

Standaard wordt op woordstammen gezocht (enkel- of meervoud en nog wat meer varianten). De aanhalingstekens werken helaas niet om woordstamzoeken te voorkomen. Met een * kun je ook nog echte truncatie afdwingen.

Filters

Haagse Feiten biedt volledig parametrische filtering. Al voor je gezocht hebt, zie je hoeveel items uit de onderscheiden categorieën in het systeem zitten. Na een zoekopdracht geven die cijfers uiteraard aan hoeveel er van het zoekresultaat overblijft.

Lees verder Haagse Feiten in IP – Informatieprofessionals 2017-02 of maak een gratis Basic-account aan.

Bron: InformatieProfessional

Zie ook

Tussen schrapen en open data