Samenwerking voor transparante overheid
Gepubliceerd op 16 januari 2017

Gebruikers van de informatiedienst Haagse Feiten kunnen vanaf nu op een laagdrempelige manier álle Nederlandse politici en topambtenaren, van wethouder tot Europarlementariër, om advies vragen door middel van een raadpleging. Om dit mogelijk te maken is Political Inzights, de eigenaar van Haagse Feiten, een strategische samenwerking aangegaan met onderzoeksbureau Toponderzoek. Deze samenwerking sluit uitstekend aan bij de ambities van beide organisaties om de politiek transparant, inzichtelijk en bereikbaar te maken voor een breed publiek.

Wat is een raadpleging?

Met een raadpleging wordt aan de hand van open vragen rechtstreeks met de beleidsmakers in contact getreden. Voorbeeldvragen van Haagse Feiten Raadplegingen zijn bijvoorbeeld: Hoe goed kennen de leden van de Tweede Kamer de verschillende buitenlandse online casino’s en waar is dit op gebaseerd? Hoe staan de Groningse statenleden tegenover de nieuwe Energiewet, in vergelijking tot statenleden uit andere provincies?

Raadpleging Haagse Feiten

Een raadpleging gaat veel verder dan een peiling; het zoekt vanuit een bepaald onderwerp naar richting vanuit de beleidsmakers. Antwoorden worden anoniem verwerkt, maar het eindrapport kan, indien gewenst, verstuurd worden aan de gehele doelgroep.

Nog transparanter

“Er wordt al jaren gepleit voor meer transparantie in overheidswereld. Dat is nu een feit met Haagse Feiten. Dagelijks halen wij honderden documenten binnen om toe te voegen aan ons archief van ruim één miljoen stukken. Door raadplegingen aan ons platform toe te voegen, gaan we weer een stap verder in de parlementaire transparantie door beleidsmedewerkers te laten participeren op specifieke vraagstukken”, aldus Marcel Henriquez, partner bij Haagse Feiten.

Martijn Hulsen, eigenaar van Toponderzoek vult aan: “Door deze samenwerking kunnen ook de Haagse Feiten gebruikers profiteren van de kennis en ervaring die wij als Toponderzoek hebben opgedaan in het raadplegen van politici, burgers en ondernemers.”

Over Haagse Feiten

Haagse Feiten is dé toegangspoort waarachter alle beschikbare overheidsinformatie eenvoudig en snel terug te vinden is. Het bedrijf heeft als motto de Haagse politiek voor iedereen toegankelijk te maken. Zowel voor geïnteresseerde burgers als professionals.

Over Toponderzoek

Toponderzoek is een onderzoeksbureau gespecialiseerd in het raadplegen van groepen mensen zoals politici, burgers en ondernemers. Voor Haagse Feiten is Toponderzoek vooral interessant doordat ze de meest uitgebreide database van bestuurders hebben in Nederland. Deze database wordt daarnaast maandelijks uitgebreid met nieuwe burger- en ondernemerspanels waardoor de politieke mening met die van de burgers en ondernemers vergeleken kan worden.

Meer informatie

Maak een gratis Basic-account aan.