Tussen schrapen en open data
Gepubliceerd op 8 februari 2017

De portal Haagse Feiten ontsluit parlementaire informatie die toegankelijk is via overheidskanalen, maar die daar moeilijk vindbaar is. Een interview met Ronald Baan, een van initiatiefnemers van deze startup.

Transparantie. Het was een woord dat wel heel vaak viel tijdens het Hoe Open? Festival, dat 12 december werd gehouden in Utrecht. Op deze bijeenkomst hielden de deelnemers, voor het merendeel ambtenaren, zich bezig met de vraag hoe je een open overheid in praktijk brengt. Natuurlijk gebeurt al veel op dat gebied. Zo zijn er inmiddels een kleine tienduizend open datasets beschikbaar via data.overheid.nl. Maar de vraag die geregeld naar voren kwam was ‘wie gebruikt die data nu eigenlijk?’ Soms is dat heel duidelijk. Buienradar is bijvoorbeeld waarschijnlijk de bekendste gebruiker van open data. Maar vaak blijkt er weinig tot geen contact te zijn tussen de overheid, als aanbieder, en de personen, instellingen en bedrijven die de data gebruiken. Wie is die gebruiker en wat doet hij met de data?

open-dataTijdens de middagpauze spreek ik met Ronald Baan, een van de initiatiefnemers van Haagse Feiten (haagsefeiten.nl). Deze portal ontsluit parlementaire informatie (wetsvoorstellen, kamervragen, stemmingsuitslagen enzovoort) die weliswaar al wel toegankelijk is via overheidskanalen, maar die daar moeilijk vindbaar is. Haagse Feiten wil meerwaarde bieden door alle data full-text te ontsluiten en daar diensten aan te koppelen.

Open Data websites

Op mijn vraag van welke open data Haagse Feiten gebruikt maakt, begint Ronald Baan te lachen. ‘Eigenlijk maken we helemaal geen gebruik van open data,’ zegt Baan. ‘De gegevens van de Eerste en Tweede Kamer zijn weliswaar openbaar, maar ze worden alleen gepubliceerd op een website. Die informatie moeten we zelf van de websites schrapen en omzetten naar gestructureerde data. Achter Haagse Feiten zit een team van zeven personen en vier daarvan zijn ontwikkelaars. De helft van onze ontwikkelcapaciteit gaat zitten in het correct en compleet binnenkrijgen van de data. De Officiële Bekendmakingen, die worden aangeboden op Overheid.nl, zijn ook toegankelijk via een ftp-site waar de verschillende versies van de documenten in een directorystructuur staan opgeslagen. Met wat fantasie kun je zeggen dat dat open data is, maar het is totaal niet te vergelijken met de gestructureerde datasets in data.overheid.nl.’

Lees verder Tussen schrapen en open data of maak een gratis Basic-account aan.

Bron: InformatieProfessional

Zie ook

Dat zoeken we op Haagse Feiten