Met de vernieuwde Spelers-module van Haagse Feiten zie je nu precies en volledig wat een Haagse speler bijvoorbeeld de minister heeft gedaan en doet. In de applicatie zijn al bijna 1.000 Haagse spelers van de afgelopen twintig jaar benoemd. Dit zijn ministers, ministers-presidenten, staatssecretarissen, Eerste- en Tweede Kamerleden. Met Haagse Feiten koppelen we veel van de ruim miljoen documenten aan spelers. We lopen hier tegen een aantal uitdagingen aan.
Minister-president
Iedere speler heeft een officiële naam. De officiële naam waarmee onze minister-president in stukken wordt aangeduid is Rutte M. (eerst als Tweede Kamerlid en later als minister-president). Echter, bij zijn in het verleden ingediende moties, staat alleen Rutte. Tot het moment dat Arno Rutte in de Tweede Kamer kwam, vanaf dat moment kwam er wel steeds een initiaal bij. De al gepubliceerde documenten werden niet hierop aangepast.
Brieven aan hem zijn gericht aan M. (Mark) Rutte of Mark Rutte. Als er een tweet verstuurd wordt, dan wordt dat gedaan vanuit @markrutte en @minpres.
Zo zie je al, we zitten zelfs met een hele simpele naam als Mark Rutte al op vijf manieren waarop hij aangeduid kan worden. Overigens heeft Mark Rutte ook een groot voordeel en dat is dat zijn naam kort en bondig is zonder bijzondere lettercombinaties én er is sprake van één voorletter. Bedenk je eens de technologische uitdagingen bij Angelien Eijsink (Eijsink, A.M.C) en de naam de Vries (Albert de Vries, Aukje de Vries, Jan de Vries en Klaas de Vries).